Ekonomi

BUTEXCOMP ile sektörün rekabet gücü artıyor

BURSA (İGFA) – Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Branşlar Programı çerçevesinde desteklenen Kompozit Malzeme ve Teknik Dokuma Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi Teknik Güçlendirme Projesi (BUTEXCOMP) faaliyetleri, Rekabetçi Branşlar Programı çerçevesinde yürütülmektedir. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çalışmalarına devam ediyor. Proje kapsamında firma temsilcilerinin katılımıyla ‘Tedarik Zinciri Eşleştirme Çalıştayı’ düzenlendi.

BUTEXCOMP faaliyetleri kapsamında uygulanan Tedarik Zinciri Eşleştirme Programı, fiyat zincirinin farklı aşamalarında faaliyet gösteren KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra KOBİ’lerin rekabet gücünü, ihracat kapasitesini ve katma değerini artırmayı hedefliyor. Program doğrultusunda çalıştayda Bursa’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin ihtiyaçlarına yönelik çözüm ortakları ve firmalar bir araya getirildi. Kompozit malzeme bölümüne yönelik çalıştayların ilkinde bir araya gelen firmalar, ikili görüşmelerde tedarik zincirinin her alanındaki ihtiyaçlarına çözüm bulma fırsatı buldu. Program kapsamında yerel işbirliklerini güçlendirmek için ortak zemin bulan firmaların yapacağı çalışmaların kent ve ülke ekonomisine değerli katkılar sağlaması hedefleniyor.

BUTEXCOMP Operasyon Uyum Birim Müdürü Prof., çalıştayda yaptığı konuşmada, projeyle amaçlanan sonucun teknik tekstil ve kompozit malzemelerin kesimi için bir kümelenme oluşturmak olduğunu kaydetti. Dr. Mehmet Karahan, “KOBİ’lerimizin rekabet gücünü artırmak için oldukça yeterli bir araştırma ve prototipleme altyapısı oluşturduk. Şu anda KOBİ’lerimiz; Bu araştırma, test ve prototip oluşturma altyapısını aktif olarak kullanmaktadır. KOBİ’lerimizin birçoğu BUTEXCOMP bünyesinde yeni ürünler geliştirmek veya mevcut ürünlerinin performansını artırmak amacıyla çalışmalar yürütüyor. KOBİ’lerimizin teknik tekstil ve kompozitlerdeki gelişmelere daha kolay uyum sağlayabilmeleri için de önemli bir eğitim serisi oluşturduk ve hızla devam ediyor. Tüm bu faaliyetlerden yaklaşık 200 KOBİ yararlandı. Bu çalışmalarımızla şirketlerimizin de dahil olduğu bir tedarik zinciri oluşturmayı hedefliyoruz. Bu konuyla ilgili bir dizi çalıştay hazırladık. Amacımız şirketler arasındaki sinerjiyi artırmak ve aralarında ağ oluşumunu sağlamaktır” dedi. söz konusu.

TÜRKİYE’DE BİR UNSUR İMZALANIYOR

Çalıştayda Bursa Teknik Üniversitesi Polimer Malzemeler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, “Kompozit Avrupa ve ABD’de çok önceden gelişmeye başlamış bir bölüm. Ülkemiz için gelişmeye açık yeni bir daldır. Dokuma ve makine gibi sektörlerdeki firmalar bu alana rahatlıkla yatırım yapabilir, yeni ürünler geliştirebilirler. Bu sayede dünyayı yakalayıp yeni çalışmalarla ortalamanın üzerine çıkabiliyorlar. Bu çalıştay alana yön verecek önemli bir etkinlik oldu. Bir anlamda Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Bunun Bursa’da olması da ayrıca gurur verici. Özellikle Bursa sanayisinin gelişen tarafında ilerici bir etki yaratacaktır. Bursa’da 2 devlet ve 1 vakıf üniversitesinin olması da önemli bir avantaj. “Bu noktada kompozit çerçevesinde üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesiyle sanayinin bu konuda güçlendirilmesi daha kolay sağlanabilir.” İfadelerini kullandı.

Çalıştayda firmaların iş kapasitelerinin desteklenmesi amacıyla eşleştirme toplantıları gerçekleştirildi. Etkinlik sonunda BUTEXCOMP Teknik Güçlendirme Uzmanı Serap Gültekin, Tedarik Zinciri Eşleştirme Çalıştayı sonuçları doğrultusunda programda yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

antakyaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu