Haber

İlk akademik kuzular dünyaya gözlerini açtı

İlk akademik kuzular dünyaya gözlerini açtı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin bilimsel araştırmalar yapmak üzere kurduğu Kangal Koyunu ‘Araştırma Çiftliği’nde ilk akademik kuzular dünyaya geldi.

SİVAS – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin bilimsel araştırmalar yapmak üzere kurduğu Kangal Koyunu ‘Araştırma Çiftliği’nde ilk akademik kuzular dünyaya geldi.

Yaklaşık bir yıl önce Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Sivas’a özgü bir cins olan Kangal Akkaraman koyununun incelenmesi, geliştirilmesi ve verim özelliklerinin ortaya çıkarılması amacıyla Araştırma Çiftliği kurdu. Bu çiftlik ile veteriner öğrenciler teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitim de almaya başladılar. Doğumların devam ettiği ve koyunların yarısının kuzulandığı çiftlikte baharın müjdecisi olan ilk akademik kuzular dünyaya gözlerini açtı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde görevli misyoner Dr. Öğretim Üyesi Abdurrahman Takçı yaptığı açıklamada, Kangal koyununun çoğul gebeliklere uygun bir cins olduğunu belirterek, ilk kuzuları satın aldıklarını söyledi.

“Artık doğuruyoruz”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Abdurrahman Takçı, baharın gelmesiyle birlikte ilk akademik kuzuları aldıklarını belirterek, “Burası Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma Çiftliği olarak kuruldu. buranın altyapısı hazırlandı ve ilk koyunlarımızı temmuz ayında teslim aldık.Sonbaharda koyunlarımızın koçlarını ekledik.Şu anda doğum yapıyoruz.Buradaki asıl amacımız bölgesel gen varlığımız olan Kangal koyununu yetiştirmek, ıslahta verimlilik özelliklerini ortaya koymaktır.Bu amaçla yola çıktık.Ayrıca öğrencilerimize uygulama yaptırmaktır.Çünkü Veteriner Fakültesi’nde eğitim uygulamaların bir parçasıdır.Uygulamalar için hızlı bir şekilde çiftliklere ihtiyaç duyulmaktadır.Ülkemizde kurduğumuz bu çiftlik sayesinde Fakültemiz başta olmak üzere öğrencilerimiz bol bol pratik yapma imkanı buluyor.”

“Eşleştirme oranımız yüzde 30’un oldukça üzerinde”

Koyunlarda ikiz oranının yüzde 30’un üzerinde olduğunu söyleyen Takçı, “Kangal koyunları aslında bizim milli gen varlığımız ama performans özelliklerinin tamamı ortaya çıkmadı. Kangal koyunu ve koçlarının tüm verim özelliklerini üretimde ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Bu çiftlikte.Normalde Kangal koyunları ikizdir.Literatürde yatkın bir ırk olmadığı literatürde belirtilmiştir ancak bizim çalışmalarımızda Kangal koyunları ikiz veya çoğul gebeliklere, üç veya dörtlü gebeliklere yatkın bir ırktır. Yeter ki doğru bir uygulama ile beslensin.Uygun damızlık yönetimi yapılmalıdır.Bunlar sağlandığı takdirde Kangal koyunu çoğul gebelik için uygun bir ırktır.Kaybımız yok. İlk yılın heyecanı bizde de oldu tabi. çok iyi gidiyor Şu ana kadar hiç kuzu kaybetmedik. İkiz oranımız yüzde 30’un oldukça üzerinde. Bu noktada başarılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

derecik-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu