Rize’de Söğütlü ve Balıkçı Köyü Sakinleri, Sahil Yolu Üzerinde Yapılan İnşaat Sahasını Yıkım Kararına Rağmen Kaldırmamayı Protesto Etti
GENÇAĞA KARAFAZLI
rize Merkeze bağlı Söğütlü ve Balıkçılar köyü sakinleri, sahil yolu üzerindeki Hazine arazisi üzerine özel bir şirket tarafından kurulan şantiyenin İl Özel İdaresi’nin yıkım kararına rağmen kaldırılmamasını protesto etti. Yönetim. Söğütlü Muhtarı Adem Bozan, yıkım kararı uygulanmadığı için işgalin devam ettiğini söyledi.
Söğütlü ve Balıkçılar köyü sakinleri, Tüylüoğlu Elektrik Şirketi’nin sahil yolu üzerindeki Hazine arazisi üzerine kurduğu ve Özel İdare tarafından yıkılmasına karar verilen şantiyenin kaldırılmasını protesto etmek için şantiye önünde toplandı. 2022’de İl Özel İdaresi.
“MAHKEME’NİN TAZMİNAT KARARI UYGULANMIYOR”
Söğütlü Muhtar 1. Derece Üyesi Mehmet Bostan yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Köyüm adına hepinize çok teşekkür ediyorum. Tek kelimeyle geçmişteki bazı dolandırıcılıklardan dolayı ucube gibi görünen şantiye burada sadece bazı yöneticilerin inisiyatifiyle kurulmuş olmasına rağmen herhangi bir girişimde bulunulmamıştır. hukuki destek ve kurulduğunda çok az kişinin itiraz etmesine rağmen faaliyetteydi.Trabzon’dan Hopa’ya kadar olan sahil kesiminde.Böyle bir rezalet yok isteyen gidip bakabilir.Sonuç olarak dilekçeler ve müzakereler sonunda köyümüzün adına buranın kaldırılması konusunda bir sonuca vardık ve iyi ki mahkeme tarafından yıkım kararı verildi.Bunun sonucunda bu alanın bize tahsis edilmesi için başvurularımız oldu. köyümüzün güzelleştirilmesi için ama öyle görünüyor ki ne mahkeme kararı ne de bazı idarecilerin bu konudaki duyarsızlığı ve önyargısı bugün bu faaliyeti yapmamıza neden olmadı. ve nezih bir yer, yöneticiler ve karar sistemleri bu alanın bir an önce temizlenmesi için gerekeni yapsın, Bir daha bu kadar bozuk bir duruma düşmemesi için bu alanın köy tüzel kişiliğine tahsis edilmesini istiyoruz. Burada toplanıp, bugüne kadar yapılan yanlışlara bir son verilmesini, hiçbir hukuki destek olmaksızın köyümüzün üzerinden elinizi çekmenizi ve köyümüzün bu alanını bize tahsis etmenizi bir kez daha haykırıyoruz.”
Söğütlü Muhtarı Adem Bostan şunları söyledi:
“Söğütlü Muhtarı olarak yaptığımız yazılı ve sözlü toplantılarda özel idarenin aldığı yıkım kararları kısmi bir yıkım yapılmasına rağmen tebliğ edildi ama nedense burada bürokratlarımızın taraflı davrandığını anlıyoruz. Özel İdare tarafından tarafımıza verilen yazıda, burada yapılması gereken düzenlemelerin tapu sahiplerinin inisiyatifinde olduğu ancak buradaki tapu sahiplerinin herhangi bir rastgele düzenleme veya rastgele beyanda bulunmadıkları belirtildi. burada oturanlara veya herhangi bir sözlü bilginize, bu alan hala işgal altında.Bunlar inadına buraya dökülüyor.İnşallah buradan kesmezler, yani burası tarihi bir ağaç.
“CUMHURBAŞKANI PLAJLARDA ÇİRKİN BİNA OLMAYACAĞINI SÖYLEDİ”
Sayın Cumhurbaşkanımızın kıyılarımızda kalitesiz yapılaşmalara, sanayi tipi yapılaşmalara izin vermeyeceğine dair çok uzun bir açıklaması var. Burada bulunan bürokratlarımız ve yetkililerimiz muhtemelen bunun farkında değiller. Gerekirse bugünden sonra, hiçbir şey olmadıktan sonra, gerekirse konuyu Cumhurbaşkanımıza taşıyacağız. Artık sırada ne olduğunu biliyorlar. Herkes CİMER’e kaç defa yazmış ama burada sadece bazı rastgele cevapların verildiği, ilgili bazı yıkım kararlarının verildiği ancak rastgele bir uygulamanın yapılmadığı görülüyor.”
Bir kadın vatandaş, ana yola giderken köpeğin havlaması nedeniyle kaza yaptığını belirterek, “Burada köpek vardı, köpek bana havladı, ben de düşüp kendimi arabadan kurtardım. “
“HER TARAF NASIL BİR ADALETE SAHİP OLDU”
Bir vatandaş, şantiyedekilerin kendileriyle sürekli kavga ettiğini belirterek, “Sürekli bizimle çatışıyorlar.
Başka bir vatandaş, “Çapalı kimse denize giremez, bu çok saçma bir şey mi? Etrafım bu kadar geniş olduğu için buradan arkadaşlarım geçiyor, ne yaptınız bu güzel köyde diyorlar. Nedir o şantiye, niye kaldırmıyorlar, mahvettiniz o güzel köyü.”
“BAZI OFİSLER ARKASINDA”
Bir başka vatandaş da ‘500 kişi getireceğim ve buranın muhtarlığını alacağım’ dedi. ‘Oğlunun aklı başında mı’ dedim. Arkalarında birileri yani bazı bürokratlar var herhalde” dedi. Bir başka vatandaş da “20 yıldır burada yiyoruz, daha fazla burada kalmasını istemiyoruz” dedi.
Diğer vatandaş ise “Burada cepten giriş çıkış yok, her an kazaya sebebiyet verebilecek olaylar oluyor ama ilgilenen yok bakın şu an yol kapalı, yol yapacak mesafe yok” dedi. Cepte ne çıkış var ne de giriş var, bu da dikkate alınmalı.” konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZ NEREDE BÜYÜYECEK?”
Kadın vatandaş, “Oturma alanı istiyoruz, özgürce yürüyebileceğimiz bir alan istiyoruz, bu pisliğin içinde kalamayız, bu ne pislik. Bu ağaçların, dikenlerin arasına mı oturacağız? Bizim çocuklarımızın büyüyeceği yerde böyle bir yasa var mı tamam madem gidecekler bir an önce gidecekler değil mi arkadaşlar yani gelecek nesillerimizi çocuklarımız neden oluyor her yer çöp, kasırgalar, her şey bir yerde” dedi.
Başka bir kadın vatandaş ise, “Şimdi mesela şehirde olsak buraya değil köyümüze müdahale ederiz. Pazara mı gidelim mesela çocuklarımızı bir saat eğlendirelim? Evimizin önü, bahçemizin önü, bahçemizin önü bu kadar dağınık olur çocuğumuz denize girse bile burada sorun çocuklarınızı denize sokmakta zorlanıyoruz yer yok arabalar için yer yok öyle bir şey yok burada güzel bir bahçe var herşey güzelse insanlar bir saat çocuklarını alamıyor ama ben tepede yemeğe gidemiyorum Her şey çocuklarımızın geleceği için istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz, ortalık toparlansın o zaman burası güzelleşir” dedi.
“GÜÇ SAHİPLERİ GELDİ, KORKTU, GİTTİ”
Başka bir vatandaş, “Siyasetçiler buraya geldi, bu dönemde iktidar sahipleri buraya geldiler, burada toplandılar, arkadaşlar bu konuyu kendilerinden getirdiler ama maalesef korkup kaçtılar, eleştiriye dayanamadılar, dayanamadılar. gittiler burada iki kişi kaldı ne yazık ki ‘bu bizi aşan bir mesele’ dediler bunu kabul ettiler ve şunu bilmenizi isterim bu insanların istekleri yerine getirilmeli bu kadınların bu insanların bu insanların Çocuklarını buraya götürmeleri lazım, millet buraya oturmalı, burası bizim yerimiz” dedi.